cathrinsmat

Direktlänk till inlägg 4 juni 2013

Kycklingfilé i rödvinsås

Av cathrinsmat - 4 juni 2013 16:34

 
  

Det här receptet är en förenklad version av den klassiska rätten Coq au vin. Det är perfekt bjudmat eller om man vill äta lite extra gott till helgen. Följande ingredienser behövs till 4 personer:


4 kycklingfiléer

250 gram shalottenlök

200 gram färska champinjoner

300 gram rimmat stekfläsk eller bacon

4 kvistar timjan

Smör att steka i

Salt och peppar


Rödvinsås:

50 gram stekfläsk eller bacon

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl rött vin

1 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

2 msk tomatpuré

2 msk kinesisk soja

3 kvistar timjan

1 msk Maizenaredning


Tillbehör:

Kokta småpotatisar

Timjan till garnering


Gör så här:

1. Börja med rödvinsåsen; tärna fläsk/bacon samt skala och hacka den gula löken och fräs i en kastrull ca 3-4 minuter under omrörning. Pressa i vitlöken och tillsätt vin, vatten, smulad buljongtärning, tomatpuré, soja och tre kvistar timjan. Låt såsen puttra på svag värme under lock ca 30 minuter. Sila den.

2. Skala schalottenlök och bryn den hel i ca 1 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter. Lägg den sedan i en ugnsfast form. Skär champinjonerna i halvor eller kvartar beroende på storlek och fräs dem i ca 2 msk smör i en stekpanna tills de fått lite färg. Krydda med 1/2 tsk salt och lägg svampen i formen med schalottenlöken.

3. Stick in en timjankvist i den lilla fickan på kycklingfiléerna och krydda dem runt om med 1 tsk salt. Bryn filéerna i ca 2 msk smör tills de fått fin färg runt om. Lägg kycklingfiléerna i formen med lök och svamp.

4. Tillaga i 225 grader tills kycklingen är genomstekt, 70 grader innertemperatur, ca 30 minuter.

5. Stek fläsk/bacon i skivor och red av såsen med Majsenaredning.

6. Lägg upp kyckling, lök och svamp på tallrikar och häll såsen runt om. Garnera med fläsk/bacon samt timjan och servera med kokt småpotatis.


Receptet är hämtat från boken "Fredagsgourmet" från Allt om mat och är ett säkert kort när det vankas gäster. Rätten har varit mycket uppskattad varje gång jag bjudit på den. Varför inte prova den till helgen? Lycka till!


//C




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av cathrinsmat - 25 mars 2017 10:57


Igår lagade jag för första gången färska vårrullar till middag, jag har ätit det några gånger tidigare och tycker att det är en smakrik och fräsch rätt. Rätten kräver en del förberedelser och bör ätas direkt när de är klara för att bevara sin fräschö...

Av cathrinsmat - 31 juli 2016 14:00


Den här rätten har hängt med länge hemma hos mig och är alltid lika populär. Jag använder färsk tortellini i det här receptet vilket gör att rätten går snabbt att tillaga. Följande ingredienser behövs till fyra personer.    2 pkt färsk tortellini...

Av cathrinsmat - 19 juli 2016 14:12


    Det här är en rätt som är ganska tidskrävande då såsen behöver puttra i 40 minuter. Men det är väl värt mödan för resultatet blir helt suveränt gott. Här kommer receptet som räcker till 4 personer:    4-5 kycklingfiléer salt svartpep...

Av cathrinsmat - 10 juli 2016 15:28


Blåmusslor är relativt billigt men känns ändå lite lyxigt. Den här pastarätten går dessutom snabbt att tillaga och resultatet blir supergott. Chilimängden går lätt att anpassa och tänk på att slänga bort de musslor som inte öppnar sig vid tillagning....

Av cathrinsmat - 7 juli 2016 21:03


Ikväll åt vi lammkotletter med chevrecreme tillsammans med en sallad som bland annat bestod av isbergssallad, chevreost och jordgubbar. Riktigt god och snabblagad mat som passar perfekt på sommaren. Ikväll lagade jag mat till mig och sonen och använd...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards